Sistemul de Management al Sanatatii si Securitatii Ocupationale (OHSAS 18001 / ISO 45001) prezinta cerintele unui sistem de management care permite unei organizatii sa-si controleze riscurile legate de sanatatea si securitatea muncii si sa-si imbunatateasca performanta manageriala. In fiecare zi, sunt persoane care sufera din cauza accidentelor de munca sau a bolilor letale legate de activitatile de munca. ISO 45001 isi propune sa ajute organizatiile sa evite aceste riscuri si ofera agentiilor guvernamentale, industriei si altor parti interesate, orientari eficiente si utile pentru imbunatatirea sigurantei la locul de munca in tarile din intreaga lume.

Beneficiile ISO 45001 sunt nesfarsite atunci cand sunt implementate corect. In timp ce standardul impune ca riscurile OH & S sa fie abordate si controlate, acesta are de asemenea o abordare bazata pe risc la sistemul de management OH & S insusi, pentru a se asigura ca este eficace si ca este in continua imbunatatire pentru a satisface „contextul” . In plus, asigura respectarea legislatiei actuale la nivel mondial. Toate aceste masuri combinate pot stabili reputatia unei organizatii ca un „loc sigur de lucru”, aducand o serie de beneficii corolariene, de la reducerea costurilor de asigurare la imbunatatirea moralei angajatilor – toate acestea continuand sa va atingeti obiectivele strategice.

Certificarea OHSAS 18001 / ISO 45001 demonstreaza ca sistemul de management al companiei actioneaza in directia protejarii sanatatii si securitatii angajatilor. Organizatiile deja certificate pentru OHSAS 18001 vor avea trei ani de la publicarea acestuia, pentru a se conforma noului standard ISO 45001,termenul limita fiind 12.03.2021.